Holmsbu Kunstmuseum (Billedgalleri)

 In ATTRAKSJONER OG AKTIVITETER

En entusiastisk professor i atomfysikk, en arkitekt og et knippe lokale fiskere gikk for over førti år siden sammen om å reise en borg i skogen til minne om Henrik Sørensen og Holmsbukolonien.

Adresse: Støa, 3484 Holmsbu
Telefon: 32 79 35 48
E-post: post@holmsbukunstmuseum.no
Internett: www.holmsbubilledgalleri.no
Følg oss på: Facebook

Fiskerne hadde liten erfaring med bygningsarbeid, men de fikk god veiledning og støtte fra arkitekt Bjart Mohr og sønnen til Henrik Sørensen, Sven Oluf Sørensen. De brukte hver ledige stund i trollskogen.
Den røde Hurumgranitten ble tatt rett ut av byggetomten og steinene ble sortert og stablet med håndkraft. I dag rommer Holmsbu Billedgalleri en fast samling av Oluf Wold Torne, Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen og bygningen er prisbelønnet og fredet av Riksantikvaren.

Det er lagt stor vekt på å innpasse bygningen i det særpregete terrenget og vegetasjonen. Skogen er urørt og bygningen er kledd med rød Hurumgranitt, tatt ut fra selve byggetomten som delvis var en dyp ur. Stien opp til galleriet går gjennom den tette skogen og gir en stemningsfull introduksjon til galleriet som slutter seg til klippeformasjonene lengst oppe.

Billedgalleriet er oppdelt i fire kubistiske volumer som hver inneholder en avdeling av samlingene. Hovedsalen er sluttete rom med overlys. I hjørnesalen er den ene veggen i glass og vi kan se inn i et annet rom: et naturrom. Galleribesøket med omvisning er en spesiell opplevelse.

(Alle bilder av: Jim Benhston)